Logo Tao Dru

Pilates

“Change happens through movement and movement heals”

Pilates: kracht, flexibiliteit & balans

Met pilates kun je je kracht, flexibiliteit en balans verbeteren. Pilates heeft als doel je bewust te leren voelen in je lichaam. Je ervaart waar disbalansen, zwakke en krachtige plekken in je spieren zitten.

De techniek bestaat uit bewegingen die op het ritme van je ademhaling heel bewust uitgevoerd worden. Tegelijkertijd breng je met oefeningen je spieren in een goede conditie en creëer je een balans tussen je spieren onderling. De laatste vijftien minuten van een sessie sluiten we af met een diepe ontspanning/bodyscan. Die resulteert in een zeer ontspannen en vitaal effect op je systeem.

Als je pilates beoefent, werkt dat al heel snel door in je dagelijkse leven. Zo zul je bijvoorbeeld je houdingen en bewegingen aanpassen, hef je disbalansen op en voorkom je ze. Door op beweging én ademhaling te focussen, merk je dat er geen ruimte meer is voor gedachten die door je hoofd heen kunnen gaan.

shapes [Hersteld] Tekengebied kopie
shapes [Hersteld] Tekengebied kopie

De oorsprong van pilates

Pilates is een lichaamsoefening ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1966). Joseph had geen opperbeste gezondheid. Zo leed hij onder meer aan rachitis, astma en reumatische koorts. Hij had een sterke wil om zijn gezondheid te verbeteren.

Daarom verdiepte hij zich in oosterse gevechtssporten, yoga, Griekse en Romeinse wetenschap en anatomie. Die disciplines bracht hij bij elkaar, waardoor hij zijn ziektes overwon en zijn weerbaarheid verbeterde. Die kennis deelde hij uiteindelijk met vele mensen.

Fysiotherapeuten adviseren tegenwoordig steeds meer patiënten met nek- en rugklachten om aan pilates te doen. Via pilates werk je immers tegelijk aan de dieper gelegen spieren. Zo kun je nek- en rugklachten verminderen en voorkomen. Pilates is tevens een goed fitness-systeem voor professionele dansers en sporters en is het geheim van vele beroemdheden.

Wie de voordelen van pilates wil ervaren, kan altijd een sessie aanvragen. Alle praktische informatie en de bijbehorende tarieven vind je op de pagina ‘Lestijden’.